Kitajska, priložnosti kitajskega izhodnega turizma za zahodni Balkan

PETEK, 19.12.2014 ob 8.30, Hotel M, Ljubljana, Slovenia

Posvet, ki ga organizira CEATM poteka v soorganizaciji Fakultete za uporabne družbene študije iz Nove Gorice (FUDŠ) in Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije iz Maribora (DOBA).

Osvetlil bo različne vidike dosedanjega nastopa držav zahodnega Balkana na kitajskem trgu, omogočil izmenjavo izkušenj in mnenj ter pomagal poiskati odgovore, kako skupaj intenzivneje nastopati in izkoristiti sinergijske učinke. Posvet bo potekal v angleščini.

Sestavljen bo iz treh sklopov: akademski vidiki, vidiki nacionalnih turističnih organizacij ter primeri dobrih praks.

Posvet o možnostih, ki jih ponuja kitajski turistični trg, bo omogočil pogovore o tem, kaj se na kitajskem turističnem trgu dogaja, o tem, kakšni so kitajski gostje in kaj pričakujejo, kot tudi o pasteh in možnostih skupne predstavitve in promocije turistične ponudbe.

Kitajski trg bo v letu 2014 z vidika turističnih potovanj še naprej rastel; trditev velja tudi za območje zahodnega Balkana. Da trg raste izjemno skokovito, dokazuje pretekla statistika, predvsem pa projekcije kažejo, da bo do leta 2020 potovalo več kot 250 milijonov kitajskih turistov na leto.

Več o programu lahko najdete na spletni strani CEATM.

Predstavitev kitajske kulture ob bližajočem se prazniku kitajskega novega leta

V četrtek, dne 7. februarja 2013  je v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice v Celju potekala predstavitev kitajske kulture ob bližajočem se praznovanju kitajskega novega leta, t.i. praznika pomladi.

Dogodek, ki je pritegnil širok krog obiskovalcev, je bil organiziran v okviru projekta Svet v Sloveniji, Slovenija v svetu, ki ga izvaja Zavod Racio Social iz Celja. Ob kulinariki, glasbi in igri smo lahko podoživeli utrinek kitajskega novega leta (praznika pomladi) ter tako skozi raznolike predstavitve spoznavali kitajsko kulturo in tradicijo.

Pri pripravi dogodka smo vzpostavili odlično sodelovanje s Konfucijskim institutom z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki nam je ponudil vso strokovno pomoč pri izvedbi prireditve kakor tudi sodelovanje v programu samem. Vso podporo za izvedbo prireditve pa smo dobili tudi s strani Društva slovensko-kitajskega prijateljstva, katerega predsednik  dr. Benjamin Lukman in član nadzornega odbora dipl.oec. Zvone Dragan, ki ima za seboj bogato veleposlaniško kariero na Kitajskem, sta bila tudi spoštovana gosta na dogodku v Celju. 

Po uvodnem nagovoru direktorice Zavoda Racia Social, mag. Tatjane Dolinšek, v.d. direktorice Osrednje knjižnice v Celju Martine Rozman Salobir, ter pozdravnih besedah mag. Irene Kržan in kitajskega direktorja g. Chen Jiana s Konfucijskega instituta v Ljubljani, se je pričel bogat kulturni program.

Uživali smo ob zvokih kitajskih pesmi, katere sta izvajali gdč. Chixu Daiwei in gdč. Ding Zhonghui, v igranju na tradicionalni kitajski instrument in v spretnostih Tai Chi meča se nam je predstavila gdč. Ding Zhonghui,  kitajsko poezijo v slovenskem in kitajskem jeziku pa sta nam približali gdč. Anja Dimič in gdč. Chixu Daiwei. Največ zanimanja,  posebno za mlajšo populacijo, pa je pritegnil delavniški kotiček s kaligrafijo ob vodenju in razlagi  gdč. Ding Zhonghui.

Metode in  značilnosti zdravljenja po sistemu tradicionalne kitajske medicine pa sta nam predstavila dr. Han Zaoxiang in g. Miha Virant iz Celja.

Po zaključenem programu smo polni radovednih vprašanj in vtisov lahko še okušali dobrote kitajske kuhinje,  pripravljene v restavraciji Kitajski dvor, Celje.

 

Irena Sanda

 

OPIS  PROJEKTA

Projekt  »Svet v Sloveniji, Slovenija v svetu« izvajamo v Zavodu Racio Social v celjski regiji s pomočjo financiranja s strani Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstva za notranje zadeve. Namen projekta je ljudem na Celjskem skozi različne aktivnosti in programe predstaviti življenje in kulture tujcev na Celjskem in s tem pripomoči k boljšemu razumevanju teh ljudi, k boljšemu navezovanju stikov, medsebojni pomoči in s tem tudi širjenju medkulturnega dialoga. S projektom želimo motivirati pripadnike različnih družbenih skupin, tako domačih kot tujih, da se vključijo v aktivnosti za spodbujanje medkulturnega dialoga in ta duh, idejo in prakso tudi sami širijo dalje. Za namen boljše vključenosti različnih družbenih skupin, tako državljanov tretjih držav kot tudi skupin, ki spadajo v večinsko prebivalstvo, v projektu izvajamo raznovrstne aktivnosti: predavanja, delavnice, predstavitev običajev in praznikov, predstavitev dejavnosti kulturno-humanitarnih društev.

 

Rdeča nit vseh aktivnosti je razumevanje, zakaj nas večkulturnost bogati. Razumevanje, da smo najprej ljudje, razumevanje, da smo vsi delček istega sveta. Če bomo čim več ljudi motivirali k aktivističnemu zagovarjanju raznolikosti v Sloveniji in krepitvi medčloveškega spoštovanja, bomo za tujce pomagali odpreti prostor, kjer bodo lažje izražali in zagovarjali svoja prepričanja ter lažje reševali probleme in težave, s katerimi se soočajo v življenju, šolanju in pri delu.

 

8. mednarodni poletni kamp v Šanghaju

Pomembno obvestilo:

Za prijavo na poletni kamp v Šanghaju je podaljšan rok prijave.

V čast 20. obletnici diplomatskih vezi med LR Kitajsko in R Slovenijo obstaja možnost, da so trem mladostnikom - članom Slovensko-kitajskega društva kriti stroški kampa v Shanghaiju (stroški dogodka, nastanitev in hrana, ter lokalni prevoz), strošek udeleženca je letalska karta.

V priponki sta povabilo s programom in prijavnica.

 

Ker se je po objavi, da bodo trem udeležencem krili stroški kampa, pojavil interes, bomo izbrali tri, ki bodo do 5.6. poslali esej z naslovom: KITAJSKA PRAVLJICA (podnaslov je v prosti izbiri dijaka); literatura: Kitajske pravljice, prevod: Stana Anželj, leto izdaje: 2008. Dolžina eseja - standardna dolžina srednješolskega eseja.
12. 6 bodo obveščeni izbrani dijaki. Nagrajeni trije eseji bodo objavljeni na strani društva.

Prijave za kamp sprejemamo do 22.6.2012

Eseje pošljete na email: petra.cerjak@slo-cn.si

Slovensko-kitajsko društvo

Okno Šanghaja

Obvestilo slovenskim univerzitetnim in mestnim knjižnicam: Shanghai's People Association for Friendship with Foreign Countries že od leta 2002 izvaja projekt Window of Shanghai, preko katerega izbranim knjižnicam po celem svetu donira knjige, ki nam bralcem odpirajo okno v svet kitajske kulture, družbe, umetnosti, medicine, ekonomije, geografske raznoličnosti, zgodovinske ter etnografske pestrosti, kaligrafije in jezika... V kolikor ima vaša knjižnica interes za popestritev in obogatitev ponudbe knjig svojim bralcem z otvoritvijo čitalniškega kotička "Okno Šanghaja", katerega otvoritev spremlja tudi otvoritev fotografske razstave "Biser vzhoda: Šanghaj", nas kontaktirajte.

Kontakt: petra.cerjak@slo-cn.si

Povabilo na 8. mednarodni interaktivni poletni kamp za mladino v Shanghai-ju

Mednarodni poletni kamp predstavlja priložnost mladini, da pride v stik s kitajsko kulturo ter jim odpira možnost, da začne oblikovati svoj odnos do Kitajske, kitajske kulture in kitajskega naroda.
Med kulturami še vedno zevajo prepadi neznanja, načeloma, mladi še niso obremenjeni s pohlepnimi, zavistnimi in s strahom prežetimi vzorci mišljenja, zato dajejo tovrstni mednarodni kampi priložnost prehajanja vrzeli s katerimi se v sodobnem globalnem svetu še vedno soočamo.

Predavanje o tradicionalni kitajski medicini in prikaz taijiquana, kitajske veščine gibanja

V soboto, 22.10.2011 sta v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani potekali predavanji o Tradicionalni kitajski medicini in Taijiquanu, kitajski veščini gibanja, kateremu je sledil tudi praktični prikaz.

Dobrodelna akcija za otroke Yunnana

Vabljeni na

dobrodelno akcijo za otroke Yunnana
z razstavo amaterskih fotografij Petra Zupanca

Kitajska izpred 5o let

Slovensko kitajsko društvo
v sodelovanju z
Oddelkom za azijske in afriške študije
predstavlja

Kitajsko izpred 5o let skozi diapozitive