Knjige

 Letos sem bil manj priden glede prebiranja knjig kitajskih avtorjev V roke mi je padla le Xinran: Good Women of China, kitajske ženske zgodbe. Ni ravno nova knjiga, objavljena je bila v 2003, a to ni ravno pomembno. Zgodbe "navadnih žensk" iz vseh predelov kitajske zarežejo v vse pore kitajske resničnosti.

 Tole pa se je, med drugim, v mojih rokah znašlo lani in predlani.

 V Sloveniji - in v slovenščini, seveda - so pravkar objavili eno od knjig  Yu Hua; enega boljših modernih avtorjev, humornega in realističnega. (In včasih malce absurdnega, a to je bolj krivda okoliščin). Bral sem le njegovo Brothers - Brata. (Ne spomnim se, sem bral tudi KItajska v desetih besedah? Verjetno.) Več o moderni Kitajski na prozni način skorajda ne morete izvedeti. 

  Prej ali slej boste naleteli na ime Cixin Liu. Je najbolj mednarodno znan moderni kitajski ZF avtor, in po njegovi knjigi The Three Body Problem snemajo ZF ekstravaganco, ki bo najverjetneje en najdražjih filmov, posnetih tukaj. (Knjige precej spominjajo na zgodbe iz takoimenovane "zlate dobe ZFja"; veliko znanosti, liki pa bolj tako tako. Toda vmešavanje kitajskih značilnosti v vse to vseeno stvari naredi precej zanimive.)

 Wang Xiaobo je izredno nenavaden kitajski avtor - topel, duhovit, erotičen. Homoseksualnost in kulturna revolucija, satira in sadomazohizem, vse v istem paketu.   

 Če vas zanimajo teme, vsaj malo povezane z antropologijo: Cai Hua in Chuan Kang Shih pišeta, vsak na svoj način, o eni najbolj posebnih narodnostnih manjšin Kitajske, matrilinearnih Mosujih.